In gesprek met: Menke Steenbergen, winnaar van de Dutch Sports Innovation Award 2017.

Op 4 oktober 2017 ontving Menke Steenbergen, eigenaar en bedenker van IPOS-teugelsensoren, uit handen van Jakob Wedemeijer (wethouder Sport van Eindhoven) de Dutch Sports Innovation Award. Een stimuleringsprijs voor innovatieve en kansrijke producten op het gebied van sport en bewegen. Bijna een jaar later gaan we met Menke in gesprek over haar product, het afgelopen jaar en de toekomst van IPOS.

Menke, IPOS, hoe is het begonnen?

Tijdens mijn studie dierengeneeskunde las ik veel onderzoeken over paarden, zo ook over drukmetingen en de invloed die een ruiter heeft op een paard. Omdat ik zelf actief was als ruiter en coach, ben ik me verder en verder gaan verdiepen in deze onderzoeken. Vervolgens heb ik de eerste sensoren in elkaar laten knutselen en kwam ik erachter dat ik zelf heel scheef was (Ik had 2 kilogram meer aan de rechter kant). Omdat dit veel invloed heeft op de gezondheid van het paard besloot ik de sensoren verder door te ontwikkelen.

In 2012 was de eerste bèta van de IPOS-teugelsensoren serie gereed, die konden we maken na een eerste financieringsronde. We konden eindelijk, serieus teugeldruk meten. De eerste levering ging naar coaches en universiteiten, we zijn begonnen met heel erg veel te gaan meten. Daar kwam veel data uit. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met de juiste indicatoren: wat is goed, welke niveaus zijn er en in welk systeem moet het worden getoond. Een ruiter wil namelijk niet naar data kijken, maar naar oplossingen en verbeterpunten, zowel voor het welzijn van het paard als voor het verbeteren van zijn eigen prestaties.

De paardensector staat bekend als een traditionele sector, hoe heb jij dit ervaren in de ontwikkeling van IPOS?

De paardensector is inderdaad een traditionele markt. In de beginfase geloofde niemand in enige vorm van technologische innovatie in de paardensport. Nu zie je steeds meer starts-ups met technologie voor de paardensector, gelukkig is er de afgelopen 5 jaar veel veranderd. Daar ben ik echt blij mee, er is met technologische innovaties nog veel te halen in de verbetering van de gezondheid van de paarden en de prestatie van de ruiter.

Als ik start-ups, die geloven in het feit dat ze iets kunnen bereiken of veranderen, een advies mag geven is het echt doorgaan, doorgaan en doorgaan. Alleen een leuk idee is niet genoeg. Mijn grootste les daarin is dat je moet beginnen met mensen die wel in je geloven, niet direct iedereen hoeft je product te omarmen. Vanuit die kleinere groep kun je langzaam gaan bouwen en bewijs leveren van je innovatie.

Je won het afgelopen jaar naast de Dutch Sports Innovation Award in oktober 2017, in mei 2018 de Game Changers Startup Competition van de Sports Analytics Conference en in juni 2018 ontving je een Anton en Gerard Award als meest belovende startup. Daarnaast lezen we dat het Brabantse investeringsfonds heeft geïnvesteerd in IPOS. Dat klinkt als een zeer succesvol jaar.

Het is de bevestiging dat we met IPOS op de juiste weg zitten om deze technologie voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar maken. Alle coaches zouden sensoren moeten hebben om periodiek mee te testen, zodat ze zowel de prestatie van de ruiter alsook de gezondheid van het paard kunnen verbeteren. Dat zou een enorme stap vooruit zijn in de paardensport waarmee we blessures bij het paard kunnen voorkomen en prestaties kunnen verbeteren.

Ondertussen is onze core business niet meer de hardware bouwen, maar echt de denkkracht in de software en de doorvertaling van de data naar concrete adviezen en verbeterpunten voor iedereen die de paardensport beoefent. Voor de ontwikkeling en groei zijn we dan op zoek naar data analisten, UX designers, software engineers maar ook een marketeer en mensen die in het buitenland aan de slag willen. We werken graag samen!

Voor meer informatie over IPOS kun je terecht op https://ipostechnology.com/

Heb jij net als Menke een innovatief product, dienst of idee? Meld je innovatie dan voor 18 september aan voor de 10e Dutch Sports Innovation Award, een stimuleringsprijs voor innovatie op het gebied van sport & bewegen. 

Dutch Sports Innovation Award 2018!

De ‘Dutch Sports Innovation Award’ is een stimuleringsprijs voor innovatieve en kansrijke producten/diensten op het gebied van sport & bewegen. Meld je aan en maak kans op de award ter waarde van €15.000,-!

Meld je hier aan
Background Image

Georganiseerd door

Onze partners

Mediapartner

Geïnteresseerd om partner te worden? Neem contact op

 

Stel je vraag via e-mail of telefoon:
sportinnovatie@sportsmedia.nl
+31 (0) 30 707 30 05